Hem » Mikaela – Konstruktören som ville ut och bygga
EKDSC9348
EKDSC9563
EKDSC9395
previous arrow
next arrow

Mikaela Öbrink är arbetsledare på Hemlingborg i Gävle, ett partneringprojekt som ByggPartner genomför med Gavlegårdarna och Gavlefastigheter. Carolina Johansson, tv i bild, är projektchef i Uppsala och var på tillfälligt besök.

Mikaela – Konstruktören som ville ut och bygga

En vindlande väg ledde Mikaela Öbrink till byggbranschen. Nu är hon arbetsledare på ett av ByggPartners största partneringprojekt. ”Jag trivs bäst på bygge.”

Du har gått din egen väg till byggbranschen, eller hur?
– Ja, precis. En tid var jag idrottslärare och innan dess läste jag till sjuksköterska. Men när jag bytte bana och pluggade till byggnadsingenjör kändes det rätt.

Hur kom du in i yrket?
– Jag läste på Nackademin, som är en yrkeshögskola. Under utbildningen fick jag praktik och därefter jobb som arbetsledare på NCC i Gävle, där jag bor. Men precis när jag tog examen lade NCC ned sin verksamhet här och jag fick istället jobb på Tyréns som konstruktör.

Varför blev du inte blev kvar som konstruktör?
– Jag tröttnade på att sitta framför datorn hela dagarna utan att prata med en enda människa. Det var för enformigt. Jag saknade variationen och det sociala som man får ute i produktion.

Hur hamnade du på ByggPartner?
– Det var i den vevan, när jag kände att jag ville komma ut på projekt. Då annonserade ByggPartner efter folk till Gävle. Jag fick ett väldigt bra intryck av företaget, så jag sökte och fick jobb som arbetsledare.

Vad var det som kändes bra med ByggPartner?
– Det kändes bara fräschare och inte så konservativt som andra byggbolag. Det är något med kulturen här som tilltalar mig.

Hur är det att vara kvinna i byggbranschen?
– Jag upplever att det alltid är uppskattat. Men det märks ju att normen fortfarande utgår från mannen – som att det är svårt att hitta kläder i rätt storlek. Men inställningen till kvinnliga byggare förändras snabbt och då måste hela branschen hänga med.