Med ett spadtag inledde landshövding Ylva Thörn byggfasen för det nya utsiktstornet vid naturum Dalarna på Björkberget. Tornet byggs i trä från en lokal leverantör och beräknas stå klart till sommaren.

Nu är bygget av det nya utsiktstornet i gång och naturum Dalarna kommer att återfå sin välkända attraktion. Landshövdingens första officiella spadtag kan betraktas som en nystart för naturum. Snart inleds resningen av stommen i limträ och korslimmat trä, som levereras av Setra med tillverkning i Dalarna.
– Det här blir ett fint projekt att leverera våra trästommar till. Både för att konstruktionen är ovanlig med ett utsiktstorn som innehåller ett hisschakt, och även för att platsen har en stor betydelse i trakten, säger Anna-Lena Gull, Senior Affärsspecialist KL-trä på Setra.

Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för byggandet av det nya utsiktstornet som ska färdigställas under 2021 med invigning under sommaren. Sedan tidigare har Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.
Den 35 meter höga konstruktionen består av fyra limträpelare, en i varje hörn av tornet. Mellan pelarna monteras skivor av KL-trä och i mitten placeras en hiss så att flera ska kunna ta sig upp i tornet.
– Tillgänglighet är viktigt för oss och vi vill att så många som möjligt ska kunna njuta av den anslående utsikten och lära sig mer om det man ser, säger landshövding Ylva Thörn.

ByggPartner är totalentreprenör för tornet, som ska stå klart i sommar. Eftersom konstruktionen är helt i trä och alla transporter körs med ett lokalt åkeri som uteslutande kör med HVO, blir projektets klimatutsläpp mycket låga. Konstruktionen täcks av en panel av kolat trä, som är naturligt underhållsfri och ska göra att tornet smälter in i omgivningen.
– Trä är helt rätt material för den här konstruktionen och det känns roligt att få bygga ett så symboliskt projekt. Det känns också bra att använda byggmaterial från Setra, som har sin fabrik i Dalarna. Vi som har skogen runt knuten ska verkligen se till att nyttja den på bästa sätt, säger Joakim Lundgren, projektchef på ByggPartner.

 

Kontakt

Joakim Lundgren, Projektchef
Mobil: 070-416 97 83
Joakim.lundgren@byggpartner.com
 

Bildtext: Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner, Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank och Ylva Thörn, landshövding i Dalarnas län, tar första spadtaget i byggandet av det nya utsiktstornet på Björkberget, Siljansnäs. 

Bildtext 2: Trästommen från Setra i väntan på att monteras.

Bildtext 3: ByggPartners platschef Alf Hedlund i samtal med Anna-Lena Gull, Senior Affärsspecialist KL-trä på Setra