Project Description

Södra Hemlingby

Strax utanför Gävles stadskärna växer Södra Hemlingby fram. Här bygger vi 132 nya lägenheter i ett område som har visionen att skapa en tät småstadskänsla.

I Södra Hemlingby bygger vi ett bostadsprojekt för Gavlegårdarna, som är Gävle kommuns allmännyttiga fastighetsbolag. Projektet omfattar nyproduktion av 132 hyresrättslägenheter fördelat på 6 st huskroppar vid Grafikergatan, där fokus ligger på yteffektiva lägenheter på 1-4 rum och kök. Husen byggs med trästomme och får skiffer som fasadmaterial med träpartier vid balkongerna. Lägenheterna har diskmaskin och egen tvättmaskin, ekparkett samt kakel och klinkers i badrummen. Lägenhetsförråd finns på vinden och på taken hjälper solceller till att producera el.

Södra Hemlingby är en helt ny stadsdel som totalt sett omfattar cirka 500 bostäder. Området kommer att ha blandad bebyggelse – lägenheter, radhus, parhus och villor – där både hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter finns representerade som boendeformer. Här finns dessutom kommunal service som förskola, skola, idrottshall samt vård- och omsorgsboende i det unika huset Hemlingborg, som byggs av ByggPartner.

Den nya stadsdelen har lite av småstadskaraktär. Den centrala bebyggelsen är låg, lägenhetshusen får två till fyra våningar, och slingrar sig längs en stadsgata med träd ut till parhus och villor mot ytterkanterna.

I området byggs även en cykelmekarverkstad för den som vill fixa med sin cykel samt ett växthus för den odlingsintresserade.

Byggstart sker 2021 och preliminär inflytt kan då ske under andra halvan av 2023.

Projektinfo

Projektets namn: Södra Hemlingby
Uppdrag: Nyproduktion av hyresrättslägenheter
Byggår: 2021– 2023
Ort: Gävle
Omfattning: yta, platser, antal etc
Kund: Gavlegårdarna
Typ: bostad
Entreprenadform: totalentreprenad